תנאים בין שני הצדדים
כדי להציל את בני ישראל מהמצרים שרדפו אחריהם, ולאפשר להם להמשיך בדרכם, קרע הקדוש-ברוך-הוא את ים-סוף לגזרים בנס מדהים. אחרי הנס שבמהלכו מי הים נצבו כמו חומה, שב הים למצבו הטבעי הקודם. על כך נאמר בתורה1: "וישב הים לפנות בוקר לאיתנו".
לפי המדרש2, למילה "לאיתנו" יש משמעות נוספת. האותיות המרכיבות את המילה "לאיתנו" (בהשמטת האות י') זהות לאותיות המרכיבות את המילה "לתנאו". כלומר, פירוש הפסוק "וישב הים לאיתנו" היא שהים שב לתנאי שלו. כוונת הדברים היא, שכבר בעת בריאת הים, התנה אתו הקדוש-ברוך-הוא כי בבוא העת, הוא יִבָּקַע לפני בני ישראל. וכעת, בקריעת ים סוף, התקיים התנאי.
ונשאלת השאלה:
מה משמעות התנאי שעליו מדבר המדרש, האם כדי לקרוע את הים, ה' נדרש להסכם כזה או אחר עם הים?! הרי בכוחו של ה' לגזור על הים להיבקע, וכך יהיה. אם כן, מדוע היה צורך בהתניה הזו בעת בריאת העולם?
הטבע הוא רק בתנאי
ההסבר הוא שאכן, אין ספק כי מבחינת הקדוש-ברוך-הוא ה"כל יכול", קריעת הים יכלה להתבצע גם ללא תנאי בבריאת העולם. אולם הקדוש-ברוך הוא רצה שבקיעת הים תיעשה דווקא אחרי תנאי מוקדם, ולא על ידי גזירה וציווי בעת הצורך.
אם בקיעת הים הייתה נעשית רק על ידי ציווי ה', הייתה זו, למעשה, סתירה והפרעה להנהגת העולם על-ידי הקדוש-ברוך-הוא בדרך טבעית. זה היה מחייב שינוי מההתנהלות הרגילה של העולם, למען טובתם והצלתם של בני ישראל.
לעומת זאת, המשמעות של ה'תנאי' בהקשר זה איננה שהקדוש-ברוך-הוא ברא את הים בתנאי, והים היה צריך להחליט האם לקבל את התנאי. הכוונה היא שה' ברא את המים כך שבטבעם הם זורמים ושוצפים, בתנאי שלעולם לא יפריעו לבני ישראל. ואילו כאשר מי הים בצורת זרימתם הטבעית יפריעו לבני ישראל, טבע המים יהיה להיקרע לגזרים ולעמוד כחומה.
ומאחר שכך התנה הקדוש-ברוך-הוא עם הים מראש בעת בריאתו, הרי זה חלק מהטבע שלו.
מרכז העניינים
ההבדל בין שתי האפשרויות הוא – מי נמצא במרכז העניינים. אם קריעת ים-סוף היא סתירה לטבע הים, והים נקרע כי כך ציוה ה', העולם נמצא במרכז העניינים – ועם ישראל הם דבר נוסף. ואילו הקריעה למען בני ישראל היא חלק מטבע הים מתחילת בריאתו, עם ישראל ניצב במרכז – והכל סובב סביבו ומשרת אותו.
יתירה מזו, כאשר עם ישראל הוא העיקר והמרכז, והופך לחלק מטבע העולם, העולם עצמו נהיה נעלה יותר. שכן, מכך שטבע זה הוטבע בעולם בעת בריאתו, אנו למדים שתכליתו של העולם היא כדי שיהיה בו גילוי אלוקות לבני ישראל3.

