ההתכנסות - לשם מה?
יעקב אוסף את בניו, כדי לומר להם דברים אחרונים לפני מותו, ובדבריו ניתן למצוא ברכות, תוכחות, דברי נבואה ועוד.
בכל דבר יש עיקר, ויש עיקר גדול יותר. עלינו לדייק ולמצוא מבין כל דברים אלו של יעקב, מה הייתה מטרתו המרכזית? ומה היה הדבר העיקרי שהיה חשוב לו לומר לבניו ברגעיו האחרונים, ולשם כך אסף אותם?
עוד יש להבין, מדוע יעקב אבינו קורא לבניו בשלוש קריאות1 - "האספו ואגידה לכם", "הִקָּבְצוּ ושִמעו בני יעקב", ו"ושִמעו אל ישראל אביכם"? מדוע לא די בקריאה-הזמנה אחת?
מי יוביל?
יעקב ידע שבמשך הדורות, בניו עתידים להקים עם שלם שבאמצעותו תתגלה ותתפשט מלכות ה' בעולם. אולם, בניגוד לאבותיו אברהם ויצחק, שלאחר מותם היה ברור מי יהיה הבן הממשיך שלהם, כאן ישנם שנים עשר שבטים. ואם כן, מה יעשו כאשר יהיו לְעם - מי ייקח את המושכות ויוביל את ההנהגה?
ברגעים האחרונים לפני מותו, אוסף יעקב את בניו וסוקר אותם אחד אחד, על מנת לברר מי מהם ראוי להעמיד את שושלת המלוכה שתמשול בעם ישראל. יעקב מפרט את תכונותיהם הבולטות של השבטים, את עברם ואת עתידם - על מנת לגלות לבסוף, מי מהם עתיד לעמוד בראש ההנהגה של עם ישראל.
זו הייתה מטרתו של יעקב בקריאתו לבניו, ולשם כך הוא אמר את הברכות, דברי התוכחה, הנבואה וכל השאר. הכל נועד כדי למצוא את המנהיג הראוי - ולגלות שהוא יהיה משבט יהודה.
שלוש סיבות
דבריו של יעקב לחֶלק מן האחים קשים מאוד. חלקם אף נרתעים מלהתקרב אליו, כי הם מפחדים מהתוכחה שהם יודעים שתבוא על ראשם. לכן יעקב אומר תחילה: "האספו ואגידה לכם את אשר יקרא אתכם באחרית הימים". העתיד, כמובן, מסקרן. כולם רוצים לדעת מה יקרה בעתיד. ואכן, כולם נקבצים אל ראש המיטה של אביהם.
יעקב ממשיך ואומר: "הִקבצו ושִמעו בני יעקב" - כיוון שאתם בָּנַי, ראוי לכם שתשמעו ותקבלו את תוכחתי, ולא תפחדו ממנה. והוא מסיים: "ושִמעו אל ישראל אביכם" - הסיבה העיקרית שבגללה עליכם לשמוע לדברַי, היא משום שאני נקרא ישראל על שם ש"שָׂרִיתִי עם אלוקים ועם אנשים"2 ואני מדבר אליכם דברי נבואה מאת הקדוש-ברוך-הוא.

