ניסוי הבן איש חי 2
מארצך וממולדתך ומבית אביך
בפסוקנו מצווה הקדוש-ברוך-הוא אל אברהם אבינו: "לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך". כאן מתחיל מסעו של אברהם אבינו אל ארץ כנען, הארץ המובטחת.
ציוויו של הקדוש-ברוך-הוא מנוסח בלשון מיוחדת מאוד ומדויקת מאוד. ראשית, מדוע כפל ה' את לשונו, "לך לך", ולא בלשון פשוטה "לך מארצך"?. וכן, נוקט הוא בפירוט רב: "מארצך וממולדתך ומבית אביך", כאשר ניתן היה כמובן לקצר ולומר רק: "לך אל הארץ".
הדיוק העיקרי בציווי זה: "אל הארץ אשר אראך". הקדוש-ברוך-הוא נמנע מלגלות מהו היעד, ומבקש מאברהם ללכת מבלי לדעת להיכן. עלינו להבין את טעמי דברים אלו ועניינם.
הרחק משכן רע
עוד מצעירותו היה גלום באברהם פוטנציאל אדיר בעבודת ה', עד כדי מדריגה של נבואה[1]. אולם, בדרכו של אברהם עמדו שלושה מחסומים, אשר מנעו ממנו לממש את הפוטנציאל הגלום בו.
המחסום הראשון בדרכו לעבוד את ה', היה מקום מגוריו. הארץ בה גדל – אור כשדים, וכן חרן – שאליה עבר עם משפחתו – היו מלאות בעבודה זרה, כופרים, קוסמים ומכשפים.
המחסום השני, אלו ידידיו ורעיו של אברהם, שהיו עובדי עבודה זרה. אמנם אברהם ניסה להשפיע עליהם להאמין בה', אך לאחר שנימרוד השליכו לכבשן האש[2], מנעו ממנו ידידיו לדבר על אמונתו מתוך חשש לשלומו.
המחסום השלישי, היה המשפחה. גם משפחתו הקרובה של אברהם, אביו תרח ואחיו נחור – היו עובדי ומפיצי עבודה זרה[3].
לך = לבדך
לאור מחסומים אלו, פונה ה' אל אברהם ומצווה עליו: "לך לך", כלומר – לך לבדך. אל תיקח איתך איש ממכריך וממשפחתך, שהם אלה שמנעו ממך מלכתחילה לדבוק בדרכי.
ממשיך ה' ומפרט את הציווי: עליך ללכת לבד, להתנתק "מארצך" – מהארץ הגדושה בטומאה בה גדלת. להתנתק "ממולדתך" – מידידיך ואוהבך שביניהם גדלת. ועליך גם להתנתק אפילו "מבית אביך", מהמשפחה.
לכן שומר ה' בסוד את יעד המסע, ומצווה את אברהם ללכת רק "אל הארץ אשר אראך", וזאת בכדי שאוהביו ובני משפחתו לא יצטרפו אליו למסעו. וכך לא יוכלו למנוע ממנו לעבוד את ה' יתברך, בשמחה ובטוב לבב.
[1] תלמוד בבלי, מסכת נדרים, דף ל"ב, עמוד א'.
[2] תלמוד בבלי, מסכת עירובין, דף נ"ג, עמוד א'.
[3] בראשית רבה, פרשה ל"ח, פיסקה י"ג.