ביקור מאוחר
לאחר שאברהם אבינו מל את עצמו, הוא חש כאבים. ביום השלישי לאחר ה'מילה', כשהכאבים גברו, התגלה הקדוש-ברוך-הוא אל אברהם בהתגלות מיוחדת.
חכמינו אומרים שבהתגלות זו, ערך הקדוש-ברוך-הוא אצל אברהם 'ביקור חולים' ודרש בשלומו. ובלשון התלמוד1: "אותו היום, יום שלישי של מילה של אברהם היה, ובא הקדוש-ברוך-הוא לשאול באברהם".
ונשאלת השאלה: מדוע המתין הקדוש-ברוך-הוא עד היום השלישי, ולא ביקר את אברהם אבינו קודם לכן, הרי הכאבים של אברהם התחילו מיד אחרי שנימול?
ההבדל הגדול
להבנת הדברים, יש לעמוד על ההבדל בין קיום המצוות של אבות האומה לפני מתן-תורה, לקיום המצוות של בני ישראל אחרי מתן-תורה:
אבותינו, אברהם, יצחק ויעקב, ידעו את מצוות התורה וקיימו אותן עוד לפני מתן התורה בהר סיני. ואולם, מאחר שקיום המצוות של האבות היה מרצונם האישי, ללא ציווי ישיר מבורא העולם, לא היה במצוות שעשו את הכוח להחדיר קדושה רוחנית בחפצים הגשמיים של העולם. למשל, כתוב בזוהר, שיעקב אבינו קיים את מצוות התפילין באמצעות המקלות המגולפות שקבע בשקתות המים מהם שתו הצאן. אך בעוד שהתפילין שלאחר מתן-תורה הן תשמישי קדושה וחובה לנהוג בהם קדושה, לפעולה שיעקב אבינו עשה במקלות היה אמנם תוכן זהה למִצְוַת תפילין במובן הרוחני, אבל היא לא החדירה קדושה אל המקלות עצמם כי למעשי המצוות של האבות לא היה כוח להחדיר קדושה ואור אלוקי במציאות הגשמית2.
רק לאחר מתן-תורה, כאשר ניתן הציווי האלוקי על קיום המצוות, ניתן גם הכוח להחדיר קדושה אלוקית רוחנית אל תוך חומר גשמי וחומרי. זו גם הסיבה לכך שקיום מצוות התורה לאחר מתן-תורה צריך להיות בדרך טבעית, בלי ניסים ושידוד מערכות הטבע. על מנת שהאור והקדושה יבואו אל תוך הטבע המוגבל.
עם זאת, מאחר והאבות מהווים סמל ומורי-דרך לבני ישראל בכל הדורות, רצה הקדוש-ברוך-הוא שהאבות יקיימו לפחות מִצְוָה אחת בצורה זהה לגמרי לקיומה לאחר מתן-תורה. לכן ציווה הקדוש-ברוך-הוא את אברהם אבינו על מִצְוַת מילה, בה הקדושה חודרת בבשר הגשמי.
החלמה טבעית
מאחר שהייחודיות של מִצְוַת 'מילה' שקיים אברהם אבינו היא בכך שקיומה נעשה בדיוק כמו לאחר מתן תורה, לא רצה הקדוש-ברוך-הוא שאברהם יחלים בצורה ניסית על-טבעית, אלא דווקא באופן טבעי.
לכן לא בא הקדוש-ברוך-הוא לבקר את אברהם ביומיים הראשונים, כי 'ביקור חולים' מסוג זה היה מביא רפואה לאברהם במהירות על-טבעית, וקיום מִצְוַת 'מילה' חייב להיעשות בצורה הטבעית והרגילה כאמור. רק ביום השלישי, כאשר גם בדרך הטבע כבר מתחיל תהליך ההחלמה, בא הקדוש-ברוך-הוא לבקר את אברהם ולהפחית ממנו את הסבל.
מכאן נלמד על הדרך הנכונה בקיום המצוות: יש לקיים מצוות בדרכים טבעיות, ובכך נביא קדושה אל תוך הטבע הגשמי.

